- Confessions of a trainaholic

- Confessions of a trainaholic

torsdag 29 augusti 2013

Att träna och äta för lite- Min historia!

Jag lovade för ett tag sen att skriva om hur kosten såg ut då jag blev "sjuk".

"Oh, det här är ju jättespännande och något som många kan ta lärdom av! Kan du inte skriva ett sammanfattande blogginlägg om kosten då och nu samt mängd osv? Det skulle vara jättekul att läsa."

 Det hela började med att jag läste om lågpulslöpning och hur man kunde bli snabbare genom att springa många mil i veckan fast väldigt långsamt och på det sättet inte slita ut kroppen. Mängden skulle i sin tur senare innebära att man blev snabbare.

Jag började att morgonjogga längre sträckor med Leon under början av februari och gick då på att springa 6 dagar i veckan. 5 långsamma morgonpass och sedan 1 långpass. Jag gick då från 6-7 mil i veckan till 9,5. Sedan tränade jag på det här sättet och mängden låg mellan 9,5-10 mil i veckan. Jag ändrade inte min kost utan åt samma som innan vilket senare skulle visa sig vara problemet. Jag har svårt att minnas exakt hur jag åt vid tidpunkten och har ingen aning om kalorier men på en höft;

Frukost
Havregrynsgröt på ca 1,5 dl gryn, 3 dl minimjölk och ganska rejält med gojibär.

Fm mellis
250 gram kvarg

Lunch
En normal portion vanlig mat t ex köttfärssås och proteinpasta och grönsaker.

Em mellis
1 äpple

Innan träning
Protein ca 30 gram samt 1 banan

Kvällsmål
250 gram kvarg med mycket valnötter, kokosflingor samt lakritspulver.

Det här var alltså maten på vardagarna, på helgerna åt jag betydliget mer och fritt.

Nästan direkt började jag öka i vikt. Då snackar vi inga små ökningar utan 1-2 kg i veckan.. Helt utan anledning (trodde jag). Jag kunde inte förstå varför, jag borde ju gå ner i vikt när jag tränar mer?? Kalorier in och kalorier ut, är egentligen en ganska enkel ekvation? Tyvärr är inte svaret så enkelt..

Ju mer jag ökade i vikt desto mindre började jag äta. Logiskt tyckte jag eftersom jag helt klart åt för mycket när jag ökade i vikt? Nu såg mitt matintag för en dag ut mer såhär;

Frukost
Samma som tidigare (vikten av frukostens betydelse har jag alltid vetat om ;))

Fm mellis
Samma som tidigare

Lunch
Mindre portion med samma mat förutom att jag nu hade bytt ut (mina få) kolhydrater jag fick från proteinpastan till kalorifria nudlar..

Em mellis
Inget

Innan träning
Samma som tidigare

Kvällsmål
250 gram kvarg med liite valnötter, kokosflingor och lakritspulver

Till slut låg jag på en morgonvikt på 77 kg ( ca 8 kg mer än jag vägde innan) och jag gick då till läkaren. De tog många prover på mig som visade konstiga resultat. Jag hade väldigt låg ämnesomsättning men ändå inte de typiska värdena för hypotereos utan värden läkaren inte alls sett tidigare. Som om inte det räckte så hade jag höga kortisolnivåer och kaliumbrist.

Här startade processen med läkaren som först fick för sig att jag hade en tumör på hypofysen. Detta efter att han samtalat med sköldkörtelexperter som menade att värdena påvisade detta. Jag hade en remiss som låg på aktuten och det var dit jag skulle åka om jag hade några problem med synen (en tumö på hypofysen trycker nämligen mot syncentrat). Läkaren ringde mig ofta och det verkade som han brydde sig.

Nu mådde jag som ni förstår riktigt dåligt. Min sista vecka med mängdträningen sprang jag vecka 10 i år. Den slutade på 9 mil efter att kroppen sa ifrån efter 6 km morgonlöpning på söndagen och inte ville mer..

Veckan efter detta så drog jag ner enormt på träningen. Gick med hunden och körde ingen styrka men ändrade inte min kost.

Läkaren kom sedan fram till att jag inte hade någon tumör efter fler provtagningar. De slutade ringa och jag fick ringa och tjata för att få besked. Efter att jag dragit ner på träningen så visade provtagningarna att jag "typ" var frisk. Jag låg på gränsen på vad som var normal ämnesomsättning och läkarna ansåg att jag nu var var "frisk". Jag vill här säga att jag sedan dag 1 förklarat för läkaren hur mycket jag tränade och vad jag åt. Men mängden träning verkade han inte reagera på alls, inte heller när jag förklarade hur lite jag åt och att jag var tvungen att dra ner hela tiden och ändå gick upp i vikt...

Någonstans här så pratade jag med coach Mattias som rådde mig att vila och äta. Jag hade ytterligare en vecka som den innan med lite träning innan jag började öka på lite igen med lite mer löpning och styrketräning. Kosten såg dock ut ungefär som tidigare. Under den här perioden hade jag ändå gått ner det värsta (som ändå var vätskevikt) men hade fortfarande flera kg plus på kroppen.

Mattias hjälpte mig sedan med ett kostschema som var anpassat efter mig och min träning. Detta innebar mängder med kolhydrater och jag vet inte exakt kaloriintaget men någonstans mellan 3500-4000 kcal skulle jag tro. Efter detta började jag sedan bli frisk på riktigt igen.

Åt på detta sätt ett tag innan jag fick dra ner på vissa överflödiga kalorier (som jag bara åt för att få igång kroppen igen och sätta fart på ämnesomsättningen). Jag började då släppa lite av extravikten och nu låg jag på cirka 3000 kcal. Har legat på detta kaloriintag rätt länge nu och gått ner det jag gick upp under sjukdomen. Då menar jag fettvikten för jag har även lyckats lägga på mig en del muskelmassa nu när kroppen fått ordentligt med mat. :)

Efter morgonlöpning
40 gram protein, 30-60 gram kolhydrater (beroende på intensitet)

Frukost
Havregrynsgröt på 2 dl havregryn med 1 dl äggvita i, 4 dl lättmjölk och gojibär.

Fm mellis
250 gram kvarg med 1 dl havregryn i.

Lunch
Ca 100 pasta/ris eller 450 gram potatis , ca 200 gram nötfärs/kyckling etc, sås och grönsaker.

Innan träning
Havregrynsgröt på 2 dl havregryn med 4 dl lättmjölk.

Efter träning
40 gram protein, 60 gram kolhydrater

Kvällsmål
375 gram kvarg.

Jag äter även annorlunda på helgerna (när min dyngsrytm är mer normal ;)) med t ex grillat och klyftpotatis på lördag kväll och mer gröt på mornarna. Skitmat och godis är inget som bygger en snygg kropp men en dag i veckan är det ok, i mitt fall söndagar. :)

Idag tränar jag mer än någonsin och mår hur bra som helst! Jag väger (i mina ögon) fortfarande lite mycket så nu har jag fått tillåtelse till att sänka ytterligare lite framöver för att gå ner lite till. Min fettprocent är låg idag så det är inte mycket vi pratar om men för löpningen skulle så vill jag inte ha en mer extravikt än nödvändigt på kroppen. Sen ska jag inte heller blyga med att jag älskar hårda, vältränade kroppar. ;) Jag vet inte om kroppen är villig att släppa mer men det får vi se. En sak är säker, jag kommer inte ta saken i egna händer igen utan frågar nu Mattias om allt vilket betyder att allt sker under övervakning. :)

Jag vill tillägga att jag aldrig har haft problem att äta utan snarare tvärtom. Alla restriktioner jag satt upp för mig själv har bara med min rädsla att bli tjock att göra. Nu vet jag vad för lite mat kan göra med kroppen och skulle aldrig utsätta mig för samma sak igen!


Jag hoppas detta är utförligt nog? Hör av er om ni undrar över något så ska jag försöka svara!

Kram C

14 kommentarer:

 1. Vad skönt att du fick hjälp från annat håll!! :-) Ibland är sjukvården "blaha"...

  En liten undran över din mat; äter du på kvällen BARA kvarg? Inget annat till? Är det gott...? (*Tveksam*) ;-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jätteskönt! :)

   Nej, jag har fun light i för att smaksätta eller stevia dops med vaniljsmak. Att äta kvargen som den är är inget vidare. ;) Mitt dygn är ju lite knäppt eftersom jag går upp så tidigt så detta är det jag äter innan jag går till sängs. På helgerna när jag är vaken längre så äter jag mat på kvällen istället. :)

   Radera
 2. Men kära nån, ja du behöver sannerligen rejält med käk. Bra att du fått iordning på det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mer än jag trodde tydligen! ;) Tack! :)

   Radera
 3. Vad brukar du käka till middag?
  Jag tränar inte så mkt som du, men jag tränar väll 3 grr i veckan och har ett jobb som kräver en hel del.....
  Jag käkar två varma mål mat och frukost och två mellanmål, och fikar och unnar mig gott. Tycker livet är för kort för att ens tänka på "vad, hur varför" Njut!

  Kram
  Bloggläsare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äter inte middag på kvällen månd-torsd utan kvarg istället precis innan jag går och lägger mig. Efter att jag kommit hem från gymet och duschat så är det dags för mig att gå till sängs och precis innan sängående ska man inte ge magen för mycket att arbeta med, då sover man illa. Fredag-söndag äter jag mat på kvällen när jag lägger mig "normaltid" och då blir det ex tacos eller grilat och klyftpotatis istället för kvagen. På söndagar äter jag alltid pizza. ;)

   Det är klart man ska leva och njuta! Det gör jag också! Grejen är att jag fört priorierar att äta för att kunna träna och sedan unnar mig när det passar och jag vill. :)

   Jag äter också två varma mål, min gröt innan gymet (jag älskar gröt kan tilläggas) vid halv fem är som en vanlig människas middag. Eftersom jag lägger mig vid 19 och somnar vid 20-tiden så är det nog det samma som vem som helst. Sen äter jag ju protein ocvh kolisar efter träningen samt kvargen innan sängen. :)

   Kram

   Radera
 4. Så skönt att du mår bättre och att kroppen är på rätt spår igen! Tack för att du delade med dig av din historia. Som kostrådgivare möter jag alltför ofta detta problem.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kan tänka mig att fler har samma problem.. Är väl inte så att jag åt så fasligt lite innan men när man tränar som jag gör så måste man äta väldigt mycket (har jag lärt mig nu). :)

   Kram

   Radera
 5. En fråga jag ställt mig många gånger, vad är vi rädda för, eller rättare sagt, hur kan mat blir ett sådant hett ämne, när vi är grundligt byggda för mat och det sunda förnuftet säger, dubbla maten vid träning. Kanske en lätt kombination men även jag har fastnat... Efter en lång erfarenhet av människor, i både jobb där svåra sjukdomar präglar och i fattigdoms länder, som varken kan gå eller röra sig pgr av sjukdom, så har man fått en helt annan syn på livet och även mat delen.. Kommer aldrig mer fundera på vad jag ska ta imorgon till frukost eller om jag ska köpa choklad eller en stor köttbit..Jag äter och köper det jag vill äta, inga krav, nej, ingenting...
  Jag är helt och håller löst från allt vad krav heter och jag tränar med måtta..Tänk vad erfarenheter och tillfällen kan få ens tankar på hela andra banor..
  Häls Virre

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktig tankeställare! Jag förstår vad du menar och även om man ofta tänker rätt så blir det inte alltid så tyvärr.

   Jag tränar för att jag älskar det och ville aldrig göra kroppen illa. Samtidigt så ville jag ha den där kroppen som jag tycker är så snygg. Detta betyder självklart ingenting i det stora hela men nu är jag i vilket fall på rätt spår. Nu ger jag kroppen mat för att orka träna och det har gjort det ännu roligare. Kroppen samarbetar med mig igen även om vi två har lite skilda meningar om hur det ska se ut. ;)

   Radera
 6. Detta är ett av de bästa blogginlägg jag läst, alla kategorier. Bra skrivet och mycket intressant.

  Det kan säkert hjälpa någon annan. Jag skall lägga denna information bakom örat, ifall jag stöter på problemet någon gång. Jag har själv svårt att få bort dom där extra kilona, men det är på inget vis något mysterium i mitt fall. (Jag har ingen struktur på mitt ätas.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack så jätte mycket! Det värmde verkligen! :)

   Ja, ta det med dig! Ingen rolig historia alls men man lär av sina misstag. De sista kilona är alltid svårast tyvärr och det finns inga genvägar. Rörelse och bra mat är enda lösningen. :)

   Radera
 7. Jag följer dig lite till och från - ser dig med jämna mellanrum i en gemensam löparkompis' träningsdagbok - jag mindes att du hade mått dåligt, vad skönt att det löste sig och att det inte var någon sjukdom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är verkligen jätteskönt. Nu mår jag bättre än nånsin! :)

   Radera