- Confessions of a trainaholic

- Confessions of a trainaholic

måndag 15 november 2010

Kör inte bara konditionsträning!

Jag förstår mig inte på alla dessa som endast går till gymet för att köra konditionsträning.. De kan stå nästan hela tiden jag är på gymet och lika ofta och ändå så är jag i bättre form än de. Hur kan man hitta motivationen att stå på en konditionsmaskin i över en timme i sträck? Förstå mig inte fel, jag älskar konditionsträning i lagom doser men att göra exakt samma i över en timme flera dagar i veckan måste vara jättetrist!? Iaf inomhus på gymet. Har själv sprungit över 2 mil i sträck utomhus tidigare men vetifan om jag någonsin tyckte det var så kul.. Mer att jag har drivet i mig att klara allt jag bestämmer mig för och under den perioden i  livet var målet att springa långt.. Visst cyklar jag bara på mina spinningpass men de är åtminstone tre olika positioner och tillsammans med andra. Skulle säkerligen tycka de var svintrist att cykla själv inne i en sal i 70 minuter, haha. ;)

Jag förstår att de som bara konditionstränar gör detta för att de vill gå ner i vikt. Att vara smal är målet med träningen. Visst blir man smal av konditionsträning men jag kan lova att det ger mer resultat att styrketräna i kombination med konditionen som jag gör. Det finns många fördelar med detta. Exempelvis..

1. Man blir aldrig uttråkad eftersom man slipper att stå på crosstrainern, löpbandet etc alltför lång tid.
Jag konditionstränar inte längre tid än 20 minuter efter passet för att spara muskler. Får lång tids styrketräning "bränner" muskler som energi vilket jag iaf inte vill eftersom jag vill bygga. Om man är beredd att offra lite muskelmassa kan man konditionsträna längre tid men jag skulle avråda från att köra långre tid än 30 minuter utan att äta något mellan passen.

2. Man får fördelen av att träna varierat vilket ger bättre resultat.
Att variera sin träning gör det inte bara roligare att träna utan ger bättre effekt då kroppen aldrig vänjer sig. Det bästa sättet att få resultat är att hela tiden chocka kroppen genom att ändra sina träningsrutin eller helt enkelt köra hårdare. Flera olika träningsformer är det ultimata helt enkelt.

3. Mer muskler kräver mer energi.
Styrketräning ökar din förbränning och dina resultat av konditionsträningen genom att den ökade muskelmassan kräver mer energi och därav ökar din förbränning. Resultataten av konditionsträningen blir alltså bättre av att du har muskler. För mycket muskler kan göra det svårt att träna kondition för att du är tung (för mycket belastning på t ex knän) men i lagom doser så är detta helt rätt sätt för en kropp med mindre fett.

4. Efter styrketräning är glykogendepåerna i kroppen slut vilket gör att kroppens primära energikälla är fett.
När du kört ett hårt styrkepass så har dina glykogendepåer tömts eftersom glykogenet har använts som energi för att orka med styrkan. Detta gör att kroppen inte har mycket annat att göra än förbränna fett. Börjar du direkt med konditonsträning så är depåerna fyllda = du förbränner dem som primär källa (även om du alltid bränner fett också).

5. Styrketräningen förbränner också fett.
All träning förbränner fett och precis som när du konditionstränar så höjs din puls av styrketräningen. Alltså förbärnner du även fett medans du bygger muskler. Kan det bli bättre?

6. Man kan äta mer mat.
För att styrketräningen ska ge dig mer muskelmassa så krävs betydligt mycket mer energi än konditionsträning. Jag har verkligen inte världens kanon förbränning naturligt utan har fått det av min styrketräning. Har aldrig varit så hård i kroppen som nu och det är bara styrketräningens (och lite bättre kostvanors) förtjänst. Jag kan äta hur mycket som helst och ändå vara ganska hård. Äter stora mängder mat men tänker på vad jag stoppar i mig och en dag i veckan äter jag precis vad som helst. Detta gör det lätt att sköta sig de andra dagarna.

7. Man blir fit och hårdare i kroppen.
Starka muskler under fettet gör det fastare helt enkelt. Vill man inte att det ska synas att man tränar?? Det vill i vilket fall jag och hur mycket konditionsträning jag än kör så kommer det inte synas på annat sätt än att jag blir väldigt tunn. Jag vill varken vara sparris eller världens biff utan fit helt enkelt. Lagom mycket fett på kroppen så att musklerna syns men så att man ändå ser sund ut. Smaken är ju som baken men så tycker jag iaf. :)

Och tjejer, tro inte att ni får stora muskler av styrketräningen i sig själv. Det krävs enormt mycket arbete och slit för att få stora muskler som tjej. Är inte ens säker på att alla tjejer kan bli stora, hur mycket de än tränar..

Allt jag skrivit är mina personliga åsikter och tips som jag lärt mig genom åren. Alla behöver inte hålla med men detta tror i alla fall jag är lösningen för att få en fit kropp, det har i alla fall fungerat för mig. :)

Kramar C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar