- Confessions of a trainaholic

- Confessions of a trainaholic

torsdag 10 januari 2013

Funktionellt, tungt och tufft! :)

Gomorron allihopa!

Inatt hade det blivit kallare igen, 4 minus när jag skulle gå ut med Lilleman.. Inte ok! Missförstå mig rätt, jag tycker det är fint med kyla och snö men nu när jag fått smaka på barmarken så vill jag INTE att det ska börja om igen.. Men det kommer det göra tydligen.. Ska snöa både idag och imorgon och minusgraderna ska hålla i sig så långt det går att se i väderprognosen.. :( Mest jobbigt känns det eftersom mitt problem med ljumsken garanterat kommer bli värre nu eftersom den är så känslig för kyla. Måste komma på något riktigt bra för att hålla den varm under löpturerna..

Gårdagens rygg-, biceps- och magpass gick riktigt bra. Super- och trisetade mycket och passet blev rejält jobbigt. :) Övningarna jag körde var:

Rygg
Breda latsdrag 3 set
Pull ups 4 set
Rodd i TRX 4 set
Plankrodd 4 set
Kettlebellswing 4 set
Ryggresningar 4 set

Biceps
Bicepscurl i TRX 4 set
Hammercurl med rep i cc 4 set

Mage
Sit ups på boll 4 set
Magmaskin 4 set


Bildserie plankrodd (klicka för större)

Utgå från plankan och se till att få till bålstabiliteten innan du börjar. Börja med lätta vikter och öka sedan allt eftersom du behärskar övningen. Krävs mycket bålstabilitet för att klara av att köra denna tungt. Fokus bör ligga på att hålla nere rumpan så gott det går och arbeta med ryggen när du lyfter hantlarna. Det är lätt att rumpan far upp i vädret, då kör du för tungt!! Det kan vara svårt att veta om man fuskar med rumpan därför är det bra att vara två så den andra kan säga till om detta händer och trycka ner den åt dig. ;) 

Denna övningen tycker jag är väldigt bra och tuff eftersom du både tränar bålstabiliteten och ryggen på samma gång. Krävs inte lika stora vikter som om du kör vanlig hantelrodd för att få samma effekt. För att göra övningen enklare så kan man ha brett mellan fötterna, då är det lättare att hålla stabiliteten. På bilden kör jag med 8 kg hantlarna vilket kan låta lätt men det är inte att lyfta vikten som är jobbigt utan att lyfta den och hålla bålstabiliteten samtidigt. Bålen får aldrig vila heller utan det blir ju 20 lyft på raken (10/arm) per set. I början känns det lätt men de sista repetitionerna blir riktigt jobbiga kan jag lova (som synes på bilderna). Jag brukar även ha så kort vila som möjligt mellan seten eller superseta med annan övning för att det ska bli så jobbigt som möjligt. :)

Imorse blev det vanliga rundan med Lilleman som vanligt, dock betydligt mycket mer kläder på kroppen än de senaste dagarna.. :( Det var även rejält halt ute eftersom det regnade igår ända fram tills det frös på.. Hade dubb på mig så klarade mig bra ändå. Frös inte heller eftersom jag tog i rejält med kläderna. :)

Hade tänkt springa en runda i eftermiddag. Känner mig mindre motiverad nu när det är halt och kallt ute.. Och jag som börjat fundera på att packa ner mina IceBug för vintern.. Eller hur! Here we go again..

Hoppas ni får en fin torsdag! :)

Kram C

13 kommentarer:

 1. Kör du varannan sida på plankrodden?

  Har du testat Vulcan-skydd? Finns som tjocka cykelbyxor (utan "blöja) som värmer ljumsken bra, men det är lätt att dra på sig svampinfektioner i underlivet också, så om du har anlag för det är det inget jag rekommenderar. Var iofs 15 år sen jag hade såna byxor, så jag kan inte garantera att de finns kvar på marknaden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kör varannan. Försöker hålla ganska bra tempo utan att förlora kontakten så blir det kort "vila" mellan ändå. :)

   Nej, men jag tror det är något likande jag hittat på nätet som jag tänkte prova imorgon. De där med svamp lät inget vidare. Jag har bara haft det en gång iof men vill inte ha det igen.. Jag tror ändå jag provar och testar för jag blir ännu mer ledsen av att inte få springa. Kanske man kan slippa svampen genom att ha typ ulltrosor på sig under?Bara en tanke jag har.. Värt att prova dem hur som haver.

   Radera
 2. Om du bara haft svamp en gång är det nog lugnt! Kanske ta av dem innan stretchingen, till exempel? Och tvätta dem på hög temperatur mellan varje gång. Det blir riktigt varmt för ljumskarna (och resten...)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! :) Hoppas nu bara de hjälper mig. Tänkte inte använda dem varje gång jag springer (för kortare distanser verkar ändå fungera ok), mest till långpassen när jag har som mest besvär. :)

   Radera
 3. Grym blog. Kul att se så motiverade människor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack! Va kul att höra! :)

   Radera
 4. Gillar den övningen massor!
  Känner dig inte alls men din sida dök upp nånstans och jag har följt din blogg då och då, den är intressant och jordnära.
  Trevligt att se fler som lever med träningen för att de älskar hela grejen och inte bara ett specifikt mål.
  I ett tidigare inlägg skrev du om andras syn på din kropp och form, jag gillar att det känns som om du innerst inne både vet och lite skiter i vad andra tycker - du har en riktigt fit kropp Camilla och de flesta, både killar och tjejer, skulle bara önska att de var i din form!
  Sköt om dig och njut av livet! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Du skulle bara veta hur mycket de där orden värmer! :) Kul att du gillar plankrodden också, lite hatkärlek sådär. :) Sköt om dig du också! :)

   Radera
 5. Testade den där övningen med plankrodd igår, men jag kunde inte ens lyfta ena handen från marken, måste nog jobba lite mer med core-muskulaturen efter mina två graviditeter... Blir ett bra mål med övning jag vill klara av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har jag lite förslag till dig Elin!

   Börja med att stå i plankan med båda händerna i marken. När du kan stå så (utan att rumpan åker upp)i 1 minut så börjar du till nästa omgång att försöka lyfta handen lite från marken en kort stund (kanske runt 10 sek). Upprepa detta sedan på varannan arm (10 på varje) tills det känns ok.
   Nu är det dags att försöka lyfta armen och ta dig själv på höften utan att förlora stbiliteten. Kör på samma sätt varannan arm (10 på varje) tills detta känns ok.
   Nu är det dags att börja med hantlarna. Börja med de lättaste och försök få in tekniken och sedan när detta sitter kan du öka tyngden på dessa. Om du får ont i händerna av att hålla tyngden på hantlarna kan du hålla hela handen i marken medan du kör övningen på andra sidan osv.

   Kan bli lite rörigt att förstå vad jag menar. Jag kan försöka få min sambo att fota så kan jag visa hur jag menar om du vill? Kanske finns fler därute som också har svårt för övningen som den är. :)

   Radera
  2. Jag förstod din beskrivning bra, och jag håller med. Ett bra upplägg. Bra regel när man skall pröva på något nytt som man sett någon annan göra ät att ta endast hälften av vikten man skulle vilja ta. :) Viktigt att lära sig tekniken först.

   Radera
 6. Tack för tipsen! Jag förstår precis, har gjort plankan med underarmarna i marken, började på 35 sek i slutet av november och igår klarade jag januarimålet på 3*60 (med 20 sek vila). Vet inte om det blir värre med händerna i? Detta blir ett suberbra sätt att variera och göra plankan tuffare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va bra! :) Jättebra jobbat med planken, du har ju kommit långt redan! :)

   Jag vet inte om det är jobbigare med händerna i, det där är nog väldigt individuellt. Men eftersom det är startpositionen för plankrodden så är det bra att öva. Om det känns lätt så går du bara direkt till att börja lyfta händerna. Lycka till! :)

   Radera