- Confessions of a trainaholic

- Confessions of a trainaholic

tisdag 16 augusti 2011

Vikten av ett korrekt löpsteg

Lite piggare idag då jag somnade skapligt igår. Dock fortfarande tröttmössa känner jag.. Blir nog att korta ner mina morgonträningspass så fort jag börjar mitt nya jobb den 8 september. Detta då pendlingen på mellan 45 min och en timme kommer göra att jag måste gå upp ännu tidigare annars.. Inte bra för hälsan känner ja. Lite ledsen är jag då jag verkligen älskar mina morgonpass, särskilt löpningen som går så himla bra nu. :)

Har ju tidigare haft problem med löparknä som gjort att jag helt enklet inte kunnat löpa men nu när jag finputsat på mitt löpsteg och fått det (nästintill) korrekt så känner jag inget längre. :) Man dra ofta på sig skador i knän och leder om man löper "fel" och därför är det viktigt att springa rätt för att spara sina knän och leder så mycket som möjligt. Att jobba på att få löpsteget riktigt bra är det absolut bästa för att förebygga skador. Jag har alltid landat på hela foten vilket är helt korrekt men därimot så har jag sprungit (som många andra) ganska mycket framåtlutad och på så sätt fått en överbelastning i mina knän vilket till slut ledde till smärta i knät som gjorde att det inte längre gick att springa. Löparknä kännetecknas av att man efter några km får en kraftig smärta på utsidan av knät som inte går att springa med. Jag tycker att det känns som att någon sätter en kniv i sidan av knät och med denna kniv tar du inte många kliv till.. Ofta går det över så fort du slutar springa men inte alltid.. 

Nu mer så löper jag med nästan helt rak rygg och landar med foten rakt under höften. Jag skjuter kraften ifrån höften och benen är endast verktyget för att ta mig framåt helt enkelt. För att öka farten så ökar jag skjutet från höften så att tiden "i luften" blir längre och inte genom att sträcka ut benet mer för då blir det svårt att landa korrekt (alltså rakt under höften). För att lära sig att springa rätt så är det bra om någon filmar när man springer så man ser hur man landar och på så sätt kan tänka på att göra rätt. I början tänkte jag på att springa rak i ryggen och då föll det andra ganska naturligt för mig men andra kan behöva jobba mer på detta. Man kan känna sig lite snobbig i början (innan man vant sig) men det ser bättre ut än det känns, jag lovar! ;) Även om man tycker att man springer helt rak i ryggen så lutar man sig ändå alltid lite framåt.

Ett korrekt löpsteg.

Nu blev jag sugen på att ge mig ut och springa igen! Tänk att det kan vara så roligt! :) Jag får helt enkelt ge mig till tåls till imorn bitti, idag är min vilodag från löpningen och det blev istället "bara" en 13 km morgonprommis med Lilleman imorse. I eftermiddag så blir det bröst och biceps på gymet. Ska köra övningarna som jag fått av B för första gången, hoppas de känns bra. Har sovit konstigt på min handled så den gör lite ont, hoppas att jag ändå kan köra på som vanligt med handledsskydd.

Kramar C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar